Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Norbert Zięba z ZSUiS zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu cukierniczego Bake & Play

14

Tuż przed Świętami poznaliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play”. Spośród ponad 100 prac zgłoszonych w tym roku do konkursu przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski, Jury wybrało te najciekawsze. Norbert Zięba z klasy 2Ga, decyzją jurorów, za swój tort zdobył I miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Wdzięczny temat tegorocznej V edycji konkursu – „Wielkanocne wypieki” – dał uczestnikom wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Cechy te, jak również oryginalność i wygląd pracy, umiejętny dobór składników i harmonijna kompozycja smakowa to główne kryteria, którymi Konkursowe Jury pod przewodnictwem Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, kierowało się podczas oceny prac konkursowych.

Praca konkursowa Norberta Zięby

Jak zgodnie podkreślają jurorzy – wybór nie należał do najłatwiejszych! Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac. Młodzi cukiernicy zachwycili komisję konkursową swoją fantazją i kreatywnością, nowatorskim podejściem do tradycji, bogactwem zaprezentowanych smaków, form, dekoracji i technik cukierniczych. Tym bardziej cieszy fakt, że szczególne uznanie w oczach członków jury zyskali reprezentanci jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych.

Norbert Zięba (2Ga) startował w konkursie Bake & Play po raz drugi, pozostali nasi reprezentanci – Wiktoria Płaneta (2Ga), Maria Passowicz (2Pa) i Sebastian Nowak (1a), zaliczyli w tym roku konkursowy debiut. Ich torty to prawdziwe, słodkie działa sztuki.

Praca konkursowa Wiktorii Płanety

Norbert już w ubiegłym roku zwrócił na siebie uwagę jurorów, natomiast tegoroczną pracą – tortem „Wielkanocna pisanka”, na tyle urzekł komisję wyjątkową kreatywnością, dbałością o detale, kunsztem wykonania, znajomością różnorodnych technik dekoratorskich i wysokim poziomem umiejętności cukierniczych, że zasłużył sobie na zwycięstwo. Doceniony przez jury został również Sebastian, który swoim efektowny ciastem „Świąteczna farma” wywalczył sobie wyróżnienie. Nasz reprezentant ujął jury różnorodnością receptur i ogromem pracy włożonej w opracowanie i precyzyjne wykonanie dekoracji użytych do aranżacji tortu.

Na szczere słowa uznania zasługują też Maria Passowicz – autorka pracy „Wielkanocne czekomarzenie”, oraz Wiktoria Płaneta, która wykonała „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i Oreo”. Również ich torty cieszą oko pomysłowością, ciekawym zdobnictwem, estetyką wykonania i apetyczną formą.

Praca konkursowa Marysi Passowicz

Warto tu wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania, a także umiejętności zawodowe uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych. Wspaniałe efekty przynoszą też różnorodne warsztaty cukiernicze organizowanych w ramach szkolnego projektu „Akademia Młodego Cukiernika”, a także uczestnictwo szkoły w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Niezwykle owocna jest współpraca szkoły z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo oraz Café Lu Lu w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała naszych reprezentantów i swoich podopiecznych w ich przygotowaniach do konkursu.

Praca konkursowa Sebastiana Nowaka

Uczestnikom konkursu i ich opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

ZSUiS w Jaśle

Napisany dnia: 08.04.2021, 08:29

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
6
@ Małgorzata
dnia 10.04.2021, 16:46 · Zgłoś
Brawo piękne torty. Gratulacje dla uczniów i szkoły
Odpowiedz
5
@ kawosz
dnia 09.04.2021, 16:26 · Zgłoś
Lubie zjeść dużo torta orzechowego przy czarnej kawie
Odpowiedz
15
@ Majka
dnia 08.04.2021, 22:12 · Zgłoś
Brawo, można oczy nacieszyć. Rośnie nam elita cukiernictwa.
Odpowiedz
13
@ OBCY
dnia 08.04.2021, 16:29 · Zgłoś
gratulacje piekne prace
Odpowiedz
17
@ OBCY
dnia 08.04.2021, 16:29 · Zgłoś
gratulacje piekne prace
Odpowiedz
20
@ MZ
dnia 08.04.2021, 11:12 · Zgłoś
Gratulacje
Odpowiedz
19
@ dragoness
dnia 08.04.2021, 09:49 · Zgłoś
Coś przepięknego! Serdeczne gratulacje!
Odpowiedz
-34
@ Ponczek
dnia 08.04.2021, 09:39 · Zgłoś
Totalna nieodpowiedzialność!
Szkoły zamknięte, a ktoś organizuje sobie konkursy w szczycie pandemii?!
Odpowiedz
24
@ do Ponczek
dnia 08.04.2021, 09:41 · Zgłoś
wyjaśniam - konkurs odbył się zdalnie :)
Odpowiedz
2
@ do Ponczek
dnia 08.04.2021, 09:42 · Zgłoś
Wnioskuję po fragmencie:
"Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac"
Odpowiedz
12
@ Ela
dnia 08.04.2021, 17:09 · Zgłoś
To nie jest praca w zakładzie pracy ani w murach szkoły tylko prace zostały zrobione w domu
Odpowiedz
29
@ Kalina
dnia 08.04.2021, 09:23 · Zgłoś
gratulacje !!!
Odpowiedz
35
@ TFNZ
dnia 08.04.2021, 09:21 · Zgłoś
Pięknie - kolejne sukcesy na skale ogólnokrajową. Gratuluję!
Odpowiedz
41
@ em
dnia 08.04.2021, 09:03 · Zgłoś
Jestem pełna podziwu. Życzę samych sukcesów młodym wspaniałym cukiernikom
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657