Pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Tym razem proponujemy miłośnikom naszej kuchni przepyszne pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami. Doskonale będą smakowały podane na ciepło w nadciągające słotne, ponure i zimne dni. Życzymy Państwu mnóstwa mile spędzonych chwil w towarzystwie przyjaciół… z naszymi rogalikami na stole…
Farsz:
75 dag białej kapusty,
2 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
Sól i pieprz.
Ciasto maślane:
15 dag masła,
1 szkl. mąki,
Ciasto podstawowe:
20 dkg mąki,
1 jajko,
1 łyżeczka octu,
sól,
ok. 1/4 szklanki wody,
białko do smarowania.
Przygotowanie nadzienia:
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów w odkrytym naczyniu do miękkości, odcedzić, odcisnąć i wraz z odcedzonymi grzybami zemleć. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać do kapusty. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do
Przygotowanie ciasta francuskiego:
Przygotować ciasto kluskowe - podstawowe: zagnieść wszystkie składniki z taką ilością wody, by powstało ciasto jak na łazanki. Z ciasta zrobić kulę. Przygotować ciasto maślane: zagnieść masło z mąką i uformować kostkę. Obydwa ciasta wstawić do lodówki na ok. ½ godz. Ciasto z mniejszą ilością tłuszczu rozwałkować na prostokąt grubszy w środku i cieńszy po bokach. Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć (zrobić kopertę). Wałkując od siebie rozwałkować placek grubości 1- 1 ½ cm. Należy uważać żeby ciasto maślane się nie wydostało na zewnątrz. Ponownie zwinąć w kopertę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min, a następnie znów rozwałkować i złożyć. Powtórzyć tą czynność w sumie ok. 4 razy. Po ostatnim wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować, wycinać prostokąty 10x12 cm, smarować roztrzepanym białkiem, nakładać nadzienie, składać na pół i zaciskać brzegi widelcem. Posmarować białkiem.
Pierożki kłaść na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min na złoty kolor.