Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

0

Tym razem proponujemy miłośnikom naszej kuchni przepyszne pierożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami. Doskonale będą smakowały podane na ciepło w nadciągające słotne, ponure i zimne dni. Życzymy Państwu mnóstwa mile spędzonych chwil w towarzystwie przyjaciół… z naszymi rogalikami na stole…

 

Farsz:

75 dag białej kapusty,

2 dag suszonych grzybów,

1 cebula,

2 łyżki oleju,

Sól i pieprz.

 

Ciasto maślane:

15 dag masła,

1 szkl. mąki,

 

Ciasto podstawowe: 

20 dkg mąki, 

1 jajko,

1 łyżeczka octu,

sól,

ok. 1/4 szklanki wody, 

białko do smarowania.

 

 

Przygotowanie nadzienia:

 

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów w odkrytym naczyniu do miękkości, odcedzić, odcisnąć i wraz z odcedzonymi grzybami zemleć. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać do kapusty. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 2400C. Przygotować ciasto francuskie.

 

Przygotowanie ciasta francuskiego:

 
Przygotować ciasto kluskowe - podstawowe: zagnieść wszystkie składniki z taką ilością wody, by powstało ciasto jak na łazanki. Z ciasta zrobić kulę. Przygotować ciasto maślane: zagnieść masło z mąką i uformować kostkę. Obydwa ciasta wstawić do lodówki na ok. ½ godz. Ciasto z mniejszą ilością tłuszczu rozwałkować na prostokąt grubszy w środku i cieńszy po bokach. Ułożyć na nim ciasto maślane i zawinąć (zrobić kopertę). Wałkując od siebie rozwałkować placek grubości 1- 1 ½ cm. Należy uważać żeby ciasto maślane się nie wydostało na zewnątrz. Ponownie zwinąć w kopertę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min, a następnie znów rozwałkować i złożyć. Powtórzyć tą czynność w sumie ok. 4 razy. Po ostatnim wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować, wycinać prostokąty 10x12 cm, smarować roztrzepanym białkiem, nakładać nadzienie, składać na pół i zaciskać brzegi widelcem. Posmarować białkiem.

 
Pierożki kłaść na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min na złoty kolor.

 

W imieniu portalu jaslo4u życzę wszystkim miłośnikom naszego kącika kulinarnego SMACZNEGO!!!
 
Jenny 
Napisany dnia: 09.11.2007, 21:52

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657