Placek królewski
Składniki na placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
Z podanych składników zrobić ciasto, dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwilę do lodóki. Upiec 2 jednakowe placki.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 30 - 40 minut
Krem:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Wymienione składniki zagotować. Następnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w 1/2 szklance zimnego mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i masłem. Zagotować. Ciepłym kremem przekładać placki w kolejności:
placek miodowy - krem - biszkopt - krem - placek miodowy
Polewa czekoladowa:
1 jajko
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Cukier ubić z jajkiem, dodać kakao i wlewać gorącą margarynę.