Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Ryż z truskawkami!

0

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • 1 szkl ryżu
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl śmietany
  • łyżeczka masła
  • cukier waniliowy
  • masło

Sposób przyrządzenia:
Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki. Szklankę wody zagotować w garnku z łyżeczką masła. Ryż dobrze przepłukać wodą na sitku, następnie wsypać go do gotującej się wody, a gdy prawie wchłonie wodę, dodać mleko i 1/2 połowę cukru. Pozostawić ryż na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia mleka, od czasu do czasu mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ryż do połowy naczynia, na ryż kładziemy truskawki, wciskając lekko pierwszą warstwę truskawek w ryż. Kolejne warstwy już kłaść delikatnie dociskając. Zapiec ryż w piekarniku, wyłożyć na talerzyki i polać ubitą śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. [cukier waniliowy można zastąpić prawdziwą wanilią, śmietana wtedy będzie miała wyśmienity słodki smak].

kuchcik.info 

Napisany dnia: 12.06.2007, 14:31

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657