Ryż z truskawkami!
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 1 szkl ryżu
- 1 szkl wody
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl śmietany
- łyżeczka masła
- cukier waniliowy
- masło
Sposób przyrządzenia:
Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki. Szklankę wody zagotować w garnku z łyżeczką masła. Ryż dobrze przepłukać wodą na sitku, następnie wsypać go do gotującej się wody, a gdy prawie wchłonie wodę, dodać mleko i 1/2 połowę cukru. Pozostawić ryż na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia mleka, od czasu do czasu mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ryż do połowy naczynia, na ryż kładziemy truskawki, wciskając lekko pierwszą warstwę truskawek w ryż. Kolejne warstwy już kłaść delikatnie dociskając. Zapiec ryż w piekarniku, wyłożyć na talerzyki i polać ubitą śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. [cukier waniliowy można zastąpić prawdziwą wanilią, śmietana wtedy będzie miała wyśmienity słodki smak].
kuchcik.info