
Sebastian Nowak uczeń ZSUiS w Jaśle mistrzem cukiernictwa w województwie podkarpackim
Współczesna architektura była inspiracją dla uczestników Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, którego etap wojewódzki odbył się 13.01.2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
Rywalizowała najlepsza dziewiątka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe, kształcące w zawodzie cukiernik: Zespół Szkół nr 4 w Dębicy, Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy z Rzeszowa, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu, Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie oraz Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie.
Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej, w czasie której uczniowie rozwiązywali test przygotowany przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu oraz praktycznej, która odbyła się w szkolnej pracowni organizatora.
Druga część praktyczna - trwała aż pięć godzin: w tym czasie uczniowie musieli wykonać tort, sześć figurek z marcepanu oraz sześć minideserów o takim samym składzie. Słodkości miały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Współczesna architektura”. Oceniała je siedmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.
Naszą szkołę reprezentował Sebastian Nowak z kl 3 a, który od dzieciństwa pasjonuje się wypiekaniem i dekorowaniem ciast, ciasteczek i innych słodkości. Wykonał on dwupiętrowy tort o smaku czekoladowo – gruszkowym z chrupką i ganachem. Dekoracja była inspirowana elementami, które obecnie są wykorzystywane w architekturze - głównie beton, szkło, kolory szarości i bieli. Sebastian w swojej pracy przedstawił elementy architektury Warszawy, tzw. Warsaw Spire, Złote Tarasy i otaczającą zabudowę. Marcepanowe figurki nawiązywały także do tematu i przedstawiały latarnie uliczne, gazony oraz wazony z ozdobnymi roślinami.
I miejsce w wojewódzkim konkursie wywalczył nasz uczeń Sebastian Nowak
II miejsce – uczennica ze szkoły w Rzeszowie
III miejsce - uczennica ze szkoły w Krośnie
Zwycięzcy zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi, pucharami oraz dyplomami.
Sebastiana przygotowały do konkursu nauczycielki przedmiotów teoretycznych i praktycznych uczące w zawodzie cukiernik, pani Ewa Zawilińska i pani Marta Mikrut.
Uczeń Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych będzie reprezentował Jasło w ogólnopolskim finale, który odbędzie się we Wrocławiu. Już dzisiaj trzymamy kciuki i gratulujemy sukcesu, na razie, na poziomie wojewódzkim.
ZSUiS Jasło
Mamy samych mistrzów cukiernictwa, tylko nie ma gdzie w tym mieście zjeść uczciwej kremówki i pączka, który nie byłby napakowany chemią i syfem.
na plus, takie wrażenie po dwóch wizytach odniosłem.
Cafe Lulu nie za bardzo.
Robią co prawda ciasta dla bezglutenowców, alergików i innych takich, ale poziom całości mozno przeciętny.
W Jaśle polecam tylko Wlezienia, a resztę omijać szerokim łukiem.
Jeśli w jasielskich wypiekach nie używa się jajek to już powinien być sygnał do zastanowienia.
Nieludzko śmieszy mnie w ostatnim czasie zwłaszcza wobec tych wszystkich teoriidepopulacyjnychbi antyszczepionkowych, że ludzie nie widzą jednoczesnie problemu żeby konsumować te świństwa w jedzeniu.
Jesteś tym co jesz. Nastrój, zdrowie, sukcesy zależą od paliwa tymczasem laboratoria NASA do dziś nie odkryły składu ciasta wypieków z Kaufa i Biedronki.
Ja polecam Magnolie w Komborni, Pychotkę Dębica, Niebo w Gębie i Czekoladą & Karmel.
U Zofi byłem na jakiejś imprezie ostatnio- mało kombinują na składnikach, smakowo nic specjalnego.
Na Jasło bdb, ogólnie przeciętna.
Pamiętajcie, że jedzenie, zwłaszcza desery, to ma być przygoda - lepiej sobie odmówić niż jeść byle co.
Nie robić - narzekanie
Co zatem robić ? ? ?
Seba - to z zazdrości hejtują, bo masz chłopie talent/
Nie zauważyłem tu żadnego hejtu.
Chyba jesteś przewrażliwiony.
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -10