Śniadaniowy chlebuś
Tym razem nie wystarczy godzinka pieczenia aby móc uraczyć gości czymś smacznym, bądź samemu delektować się niepowtarzalnym smakiem naszego specjału. Proponujemy państwu tradycyjny, śniadaniowy chlebuś własnego wypieku, zaś dla osób mających nieco bardziej wymagające podniebienia proponujemy wersję ziołową chlebusia. Zapraszamy do wypróbowania kolejnego przepisu i życzymy smacznego.
Śniadaniowy chlebuś
1 ½ dag drożdży
50 dag mąki pszennej
źródlana lub mineralna woda
¼ szklanki mleka
1-2 ziemniaki
duża szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki masła lub margaryny
Wieczorem przygotować rozczyn chlebowy z drożdży, 10 dag mąki i letniej wody, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia do rozczynu dodać resztę mąki, letnie mleko, ugotowane w mundurkach i jeszcze ciepłe, przetarte przez sito ziemniaki, sól i cukier. Energicznie wyrabiać, dodając tyle letniej wody, aby powstało niezbyt twarde ciasto. Dwie łyżki masła lub margaryny stopić, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe wlać do ciasta. Przykryć wilgotną lnianą lub bawełnianą czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, natłuszczonymi rękami uformować podłużny bochenek (kształt jest uzależniony tylko i wyłącznie od naszej inwencji twórczej), przełożyć do natłuszczonej formy i polać wierzch łyżką stopionego masła. Piec w nagrzanym, średnio gorącym piekarniku, sprawdzając patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Chlebuś świetnie smakuje i jest urozmaiceniem codziennych śniadań.
Wersja ziołowa
Do chlebowego ciasta zarobionego wg powyższego przepisu możemy dodać pokruszone zioła (rozmaryn, tymianek, kminek), siekany czosnek lub orzechy włoskie albo pokrojony w drobniutką kosteczkę i obtoczony w mące żółty ser albo szynkę.
Smacznego życzy jaslo4u!!!