Tort ananasowy z blatem kokosowym
Składniki:
-4 jajka
-12 dkg mąki
-12 dkg cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-puszka ananasów,
-pół opakowania budyniu śmietankowego
-łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-4 żółtka
-kostka masła.
-5 białek
-20 dkg wiórków kokosowych
-1 szklanka cukru.
-15 skg cukru pudru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody lub mleka
-1/2 kostki masła
Na wstępie zaznaczam, że przepis na ten tort jest składanką części przepisów z różnych książek kucharskich, jak i zeszytu mojej Mamy.
Biszkopt:
Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180 C .
Masa anananasowa:
Sok z ananasów dopełnić przegotowaną wodą do pełnej szklanki. 2/3 soku zagotować, w 1/3 rozpuścić wymienione składniki(oprócz masła). Ugotować masę budyniową, do gorącej wrzucić pokrojone w kostkę ananasy. Po ostygnięci utrzeć masę z masłem, wyłożyć na biszkopt.
Blat kokosowy:
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec ok 15 min.
Polewa czekoladowa:
Mleko (lub wodę), kakao, i cukier puder ZAGOTOWAĆ, zdjąć z ognia. Do gorącego dodać pół kostki masła, ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmarować na torcie.
Na masie ananasowej wyłożyć blat kokosowy, polać polewą czekoladową i wstawić tort do lodówki, żeby polewa zastygła, a całość dobrze się kroiła. Do tego tortu świetnie będzie pasował Różowy Koktajl, bardzo prosty do zrobienia:
- 1,5-2 szklanki czerwonych porzeczek, lub malin
- 1 l maślanki
- ok. 10 łyżeczek cukru
Owoce mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Smacznego :)!
Twórca Ola
Przygotowała truskawka