Zupa grzybowa
Składniki:
- 0,5 niedużego selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- biała część średniej wielkości pora
- 25 dag świeżych mieszanych grzybów
- 1 duża cebula
- 150 ml śmietany 18
- 1 łyżka mąki
- 2 litry wody
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kostka wołowa lub warzywna
- ew. wegeta do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i obrać. Seler i marchew pokroić w kostkę i zalać wodą. Dodać pietruszkę w całości. Posolić, przykryć i gotować ok. 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszkić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki grzyby i usmażyć razem. Pod koniec smażenia wszystko doprawić solą i pieprzem. Do garnka z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki, plastry pora oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby.
Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu. Zapobiegnie to ścięciu się śmietany w połączeniu z gorącą zupą.
Grzybową doprawić do smaku.
Zupę można podawać z chlebem. Świetnie też smakuje z dodatkiem makaronu, np. świderków ugotowanych al dente. Odradzam gotowanie makaronu w zupie, gdyż za bardzo chłonie płyn i zupa może nabrać nieapetycznego wyglądu z powodu napęczniałego makaronu, który wchłonie płyn.
gotowanie.wkl.pl