
Brzoskwiniowe niebo
Manuela ma dla Was kolejny przepis, tym razem na owocowy tort. „Brzoskwiniowe niebo” jest nieziemsko pyszne i delikatne. Masz na nie ochotę?
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżka stołowa octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodawać do nich partiami cukier. Żółtka wymieszać w misce z octem i proszkiem do pieczenia. Całość dodać do piany delikatnie ubijając. Obie mąki połączyć i dodać do piany delikatnie mieszając łyżką. Na koniec masę wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt należy piec 50 min w 180 stopniach Celsjusza.( na włączonej opcji pieczenia góra-dół)
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskiwiniowe
Wykonanie: Sok z brzoskwiń należy odlać do garnka i dopełnić do ½ l wody, a następnie zagotować. Następnie należy dodać galaretki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie pokroić w drobne kawałki, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać.
Masa waniliowa:
0,5 l mleka
1 budyń waniliowym
2 cukry wanilinowe
½ łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
1 kostka masła
25 dag lekko pokruszonych nadziewanych rurek waflowych
Wykonanie: Od mleka odlać ½ szklanki, resztę zagotować z cukrem wanilinowym. Mleko wymieszać z budyniem i mąkami, zagotować i wystudzić. Kostkę masła utrzeć, dodać ½ szklanki cukru pudru i partiami budyń. Biszkopt przekroić na dwie części, wyłożyć połowę masy, na wierzchu posypać pokruszonymi rurkami i zalać tężejącym musem brzoskwiniowy (kilka rurek można zostawić do dekoracji). Następnie położyć resztę masy, a na wierzch biszkopt. Udekorować go masą budyniową lub innymi dodatkami.
Manuela Misiołek Jurusik
jeden przepis na miesiąc to trochę słabo
kącik był juz prowadzony przez Grubcio, Pod skałą, U Zofii, Hrabinę no i Manuelę
pewnie za darmo to nikt nie będzie się wysilał
Więcej sezonowych przepisów powinno być.
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -16