Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Brzoskwiniowe niebo

12

Manuela ma dla Was kolejny przepis, tym razem na owocowy tort. „Brzoskwiniowe niebo” jest nieziemsko pyszne i delikatne. Masz na nie ochotę?

Składniki na biszkopt:

5 jajek

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

1 łyżka stołowa octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodawać do nich partiami cukier. Żółtka wymieszać w misce z octem i proszkiem do pieczenia. Całość dodać do piany delikatnie ubijając. Obie mąki połączyć i dodać do piany delikatnie mieszając łyżką. Na koniec masę wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt należy piec 50 min w 180 stopniach Celsjusza.( na włączonej opcji pieczenia góra-dół)

Mus brzoskwiniowy:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskiwiniowe

Wykonanie: Sok z brzoskwiń należy odlać do garnka i dopełnić do ½ l wody, a następnie zagotować. Następnie należy dodać galaretki, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie pokroić w drobne kawałki, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać.

Masa waniliowa:

0,5 l mleka

1 budyń waniliowym

2 cukry wanilinowe

½ łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej

1 kostka masła

25 dag lekko pokruszonych nadziewanych rurek waflowych

Wykonanie: Od mleka odlać ½ szklanki, resztę zagotować z cukrem wanilinowym. Mleko wymieszać z budyniem i mąkami, zagotować i wystudzić. Kostkę masła utrzeć, dodać ½ szklanki cukru pudru i partiami budyń. Biszkopt przekroić na dwie części, wyłożyć połowę masy, na wierzchu posypać pokruszonymi rurkami i zalać tężejącym musem brzoskwiniowy (kilka rurek można zostawić do dekoracji). Następnie położyć resztę masy, a na wierzch biszkopt. Udekorować go masą budyniową lub innymi dodatkami.

Manuela Misiołek Jurusik

Napisany dnia: 09.05.2017, 14:28

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
6
@ karola
dnia 02.08.2017, 15:20 · Zgłoś
Czemu minusujecie nie robicie nigdy swojego budyniu nie gotujecie takie dziwne chyba ze ktos cos innego miał na myśli
Odpowiedz
9
@ mmm
dnia 27.07.2017, 21:54 · Zgłoś
Sezon na truskawki już się skończył,na maliny też się kończy a tu nadal stary przepis.
Więcej sezonowych przepisów powinno być.
Odpowiedz
5
@ natka
dnia 30.07.2017, 11:19 · Zgłoś
ale moderator uznał pewnie że brzoskwinie z puszki można kupić cały rok wiec i przepis będzie tu kolejne miesiące
Odpowiedz
15
@ jola
dnia 08.07.2017, 21:28 · Zgłoś
cos mi sie zdaje ze to nie wina administratora a własciciela portalu
kącik był juz prowadzony przez Grubcio, Pod skałą, U Zofii, Hrabinę no i Manuelę
pewnie za darmo to nikt nie będzie się wysilał
Odpowiedz
-5
@ mloda
dnia 14.06.2017, 23:04 · Zgłoś
No to wyslac do administratora swoj przepis
Odpowiedz
-10
@ mloda
dnia 11.06.2017, 21:06 · Zgłoś
Ale aie czepiacie o matko.moze ktos poda swoj przepis i nie ma problemu
Odpowiedz
15
@ maja
dnia 12.06.2017, 23:59 · Zgłoś
mloda ale to jest kącik w którym administrator portalu dodaje przepisy a nie czytelnicy
Odpowiedz
18
@ maja
dnia 11.06.2017, 14:54 · Zgłoś
kącik kulinarny kuleje
jeden przepis na miesiąc to trochę słabo
Odpowiedz
-6
@ karola
dnia 11.06.2017, 11:57 · Zgłoś
Zawsze możesz zrobić sobie swój budyń :)
Odpowiedz
17
@ kasia
dnia 11.06.2017, 10:18 · Zgłoś
Dwa cukry waniliowe plus budyń waniliowy na pół litra mleka? Nie za dużo? Przecieź to sama chemia.
Odpowiedz
2
@ a co tam chemia
dnia 25.07.2017, 00:09 · Zgłoś
Wełna czy bawełna byle kicha była pełna
Odpowiedz
-16
@ v
dnia 18.05.2017, 22:29 · Zgłoś
basz dobre
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657