
Bułka drożdżowa zawijana z marmoladą
Zapraszamy na coś słodkiego, prostego i puszystego!
Składniki na rozczyn:
6 dag drożdży
1 lyżka cukru kryształu
200 ml letniego mleka.
W wysokim naczyniu rozpuścić drożdże z cukrem i mlekiem, następnie pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.
Składniki na bułkę:
1 kg maki 650(maka do wypieków drożdżowych)
2 jajka
1 cukier waniliowy
400ml mleka ( połowa na rozczyn, resztę wlewamy do ciasta)
16 dag cukru pudru
20 dag masła roztopić i lekko ostudzić
Dodatkowo: dowolona konfitura np. powidło śliwkowe, marmolada
Kruszonka:
5 dag zimnego masła
5 dag mąki
10 dag cukru kryształu
Zarobić delikatnie ręką w misce, aby powstała kruszonka.
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dodać roztrzepane jajka oraz lekko ostudzone masło i rozczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki ( 5 do 10 min.), nakryć ściereczką i odstawić na około 50 min. do podwojenia ciasta, a następnie wyłożyć na stolnicę.
Zarobić, aby wypuścić pęcherzyki powietrza i podzielić na dwie części. Każdą z nich posmarować konfiturą i zawinąć. Wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem keksówkę. Na wierzch posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół. Piec przez 40-45 min. do suchego patyczka.
Smacznego,
Manuela Misiołek-Jurusik
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 6