Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Bułka drożdżowa zawijana z marmoladą

15

Zapraszamy na coś słodkiego, prostego i puszystego!

Składniki na rozczyn:

6 dag drożdży

1 lyżka cukru kryształu

200 ml letniego mleka.

W wysokim naczyniu rozpuścić drożdże z cukrem i mlekiem, następnie pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.

Składniki na bułkę:

1 kg maki 650(maka do wypieków drożdżowych)

2 jajka

1 cukier waniliowy

400ml mleka ( połowa na rozczyn, resztę wlewamy do ciasta)

16 dag cukru pudru

20 dag masła roztopić i lekko ostudzić

Dodatkowo: dowolona konfitura np. powidło śliwkowe, marmolada

Kruszonka:

5 dag zimnego masła

5 dag mąki

10 dag cukru kryształu

Zarobić delikatnie ręką w misce, aby powstała kruszonka.

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dodać roztrzepane jajka oraz lekko ostudzone masło i rozczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki ( 5 do 10 min.), nakryć ściereczką i odstawić na około 50 min. do podwojenia ciasta, a następnie wyłożyć na stolnicę.

Zarobić, aby wypuścić pęcherzyki powietrza i podzielić na dwie części. Każdą z nich posmarować konfiturą i zawinąć. Wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem keksówkę. Na wierzch posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół. Piec przez 40-45 min. do suchego patyczka.

Smacznego,

Manuela Misiołek-Jurusik

Napisany dnia: 08.03.2018, 13:58

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
11
@ Ada
dnia 23.12.2018, 23:08 · Zgłoś
Przepis podany rok temu ..Napisany dnia: 08.03.2018, 13:58 Ludzie kto prowadzi te stronę internetową ? Jasło4u stoi w miejscu
Odpowiedz
7
@ Mloda
dnia 25.12.2018, 13:12 · Zgłoś
Tak Pani Ilonka dba o strone nie ma czasu dodac nowego przepisu
Odpowiedz
6
@ Ja
dnia 27.11.2018, 07:28 · Zgłoś
Dajcie jakiś świąteczny przepis !
Odpowiedz
7
@ ja
dnia 28.10.2018, 12:24 · Zgłoś
Najlepiej zrobić stronę czytelników i będzie dużo nowych przepisów.
Odpowiedz
6
@ Maria
dnia 27.10.2018, 20:52 · Zgłoś
może jakiś inny przepis?
Odpowiedz
-5
@ CTB
dnia 20.09.2018, 13:55 · Zgłoś
Przenica jest dobra ale dla kur albo bydła a nie dla ludzi. Tylko dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego !
Odpowiedz
5
@ kia
dnia 30.12.2018, 15:19 · Zgłoś
chyba Olka a nie Jana.
Odpowiedz
6
@ helga
dnia 26.04.2018, 20:20 · Zgłoś
amoniaczki.0 5 kg.maki,pszenej 15 dkg margaryny 12 dkg cukru 3 jajka 3 dkg amoniaku cukier waniliowy 0 5 szklanki kwasnej smietany make posiekac, z margaryna smietane amoniak i polowe cukru wymieszac w garnuszku wlac do maki i wyrobic ciasto wykroic ciasteczka foremkami obtoczyc w pozostalym cukrze piec w piekarniku w temp 180 cel
Odpowiedz
4
@ placek
dnia 21.04.2018, 08:41 · Zgłoś
Przydał by się jeszcze przepis na amoniaki rogaliki i inne pychoty
Odpowiedz
8
@ Aska
dnia 23.04.2018, 05:23 · Zgłoś
Rogaliki:250 g maki krupczatki,250 g maki tortowej,50 g drozdzy,5 lyzek smietany,1 jajko,250 g zimnego masla,cukier waniliowy. Drozdze rozrabiamy ze smietana,cukrem waniliowym i jajkiem,make i maslo siekamy i wlewamy zaczyn drozdzowy.Wyrabiamy ciasto,dajemy na 2 godziny do lodowki.Po tym czasie walkujemy ciasto na grunosc ok 5 mm,wycinamy kwadraty i lepimy rogaliki z dowolnym nadzieniem( polecam marmolade owocowa lub powidla)
Odpowiedz
11
@ helga
dnia 08.04.2018, 18:04 · Zgłoś
prosimy o inny dobry placek
Odpowiedz
6
@ helga
dnia 13.03.2018, 18:31 · Zgłoś
cos dobrego i pysznego na swieta
Odpowiedz
16
@ mm
dnia 21.06.2018, 19:28 · Zgłoś
Sezon na truskawki trwa a tu nadal wielkanocna buła.
Odpowiedz
14
@ lola
dnia 27.06.2018, 18:12 · Zgłoś
na które święta? Bo w tym tempie dodawania przepisów to raczej na Boże Narodzenie
Odpowiedz
5
@ ach
dnia 04.02.2019, 11:03 · Zgłoś
Jeszcze trochę a bułeczce roczek pyknie:)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657