
Ciasto z suszonymi śliwkami z polewą
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, na „coś” słodkiego na święta, Manuela ma dla was ciekawą i bardzo smaczną propozycję. Ciasto z suszonymi śliwkami z polewą czekoladową sprawi, że zjesz nie jeden kawałek...
Składniki na biszkopt:
1 margaryna
1 szklanka cukru
4 żółtka ( z białek ubić pianę)
6 łyżek mąki
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę należy utrzeć z cukrem na puch, do niej dodać po jednym żółtku, następnie mąkę, proszek i kakao. Na koniec dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto na biszkopt wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 min w 170 stopniach Celsjusza.
Składniki na masę:
3 jajka
9 łyżek cukru
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki mleka
1 i ½ margaryny palmy
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy na parze około 10 min na puch. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. W makutrze zaś rozetrzeć należy margarynę, do niej dodać krem ubity na parze oraz czekoladę.
Dodatkowo około 40 dag śliwek kalifornijskich trzeba pokroić w paski i namoczyć w alkoholu na około 1 godz. Po tym czasie śliwki odsączamy przez sitko.
Polewa czekoladowa:
2 czekolady mleczne
2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na wystygnięty biszkopt wylewamy masę, a na wierzch kładziemy śliwki z polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na blisko 2 godz.
Smacznego !
Manuela Misiołek Jurusik
poza tym ta margaryna, nie można było użyć masła na pewno byłoby smaczniej
Wlasnie chodzi o to zeby bylo mocno wilgotne.
w przepisie jest ciasto ucierane- zwarte i wilgotne, na pewno nie biszkopt
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: 8