
Nadszedł czas na świąteczne pierniki!
Zapach cynamonu i przyprawy do piernika roznoszący się po całym domu przypomina nam o tym, że święta tuż tuż. Warto więc zabrać się za pieczenie pierników. Dekorowanie ich jest najlepszą częścią, którą kochają dzieci. Dajmy im zatem chwilę tej przyjemności.
Składniki:
15 dag masła
25 dag miodu np. wielokawiatowy (może być sztuczny)
30dag cukru kryształu
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1łyżeczka sody
80 dag mąki pszennej
Wykonanie:
W garnku roztapiamy masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i cynamon. Nie gotujemy. Cukier nie musi się rozpuścić. Na stolnicy przesiewamy mąkę i mieszamy z sodą. Dodajemy wystudzoną miodową masę i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które wałkujemy na grubość 0,5 cm. Następnie wykrawamy foremkami kształty. Pierniki należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza włączając funkcję piekarnika góra, dół lub 170 stopni Celsjusza termoobieg. Czas pieczenia wynosi około 13-15 minut.
Smacznego życzy Manuela.
Manuela Misiołek Jurusik
Pierwszy gwozdz do trumny .
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
komentarza: -56