Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Tak jadali nasi przodkowie. Odwiedź Karpacką Troję i poznaj dawne cywilizacje od kuchni

22

Skansen Archeologiczny Karpacka Troja zaprasza na kolejną imprezę plenerową z cyklu Od Troi po Bałtyk. Dla wszystkich gości, którzy w najbliższy weekend (11-12 czerwca), postanowią odwiedzić skansen, będzie to niepowtarzalna okazja do poznania dawnych cywilizacji od kuchni, dosłownie i w przenośni. Rekonstruktorzy przybliżą tajniki kuchni epoki brązu oraz zdradzą jakie potrawy pojawiały się na stołach wczesnośredniowiecznych Słowian.

„Cywilizacja od kuchni” to kolejne wydarzenie plenerowe, wpisujące się w cykl imprez „Od Troi po Bałtyk”, organizowanych przez Karpacką Troję w Trzcinicy. Będzie to fascynująca podróż w przeszłość, podczas której będzie można poznać kulinarne dziedzictwo ludów i kultur, tworzących niegdyś historię osady i grodu pod Jasłem.

Wśród atrakcji przygotowanych przez organizatorów znajdziemy między innymi: pokaz gotowania w glinianych naczyniach na otwartym ogniu, czy też przyrządzanie polewki w lebiody. Głodni wiedzy goście, będą mogli zobaczyć na własne oczy jak przed wiekami wypiekano chleb w ognisku oraz dowiedzieć się, jak w epoce brązu warzono sól.  

O tym, że w najbliższy weekend warto odwiedzić Karpacką Troję, świadczy to, co wydarzyło się podczas ubiegłorocznych "Samków przeszłości", imprezy zorganizowanej w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Wówczas, można było dowiedzieć się, co na obiad jadano cztery tysiące lat temu.  

Plan imprezy przedstawia się następująco:

11 czerwca 2022

12.00 Wokół kuchni - turniej wiedzy dla publiczności
14.00 Udomowienie zwierząt - czyli o tym jak człowiek nauczył się żyć ze zwierzętami

12 czerwca 2022

11.00 Gotowanie w glinianych naczyniach na otwartym ogniu
12.00 W kuchni Madziarów i Skandynawów
13.00 Polewka z lebiody - czyli o wykorzystywaniu roślin dziko rosnących
13.30 W pradziejowej zagrodzie - czyli o tym co dają nam zwierzęta
14.00 Wokół paleniska - pokaz kulinarny z epoki brązu
15.00 Chleb z ogniska - pokaz wypieku
15.30 Warzenie soli metodami z epoki brązu
16.00 W kuchni Słowian i koczowników

Więcej na temat Skansenu Archeologicznego Karpacka Troja dowiecie się odwiedzając stronę internetową karpackatroja.pl.

Artykuł Partnera

Napisany dnia: 05.06.2022, 13:51

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
10
@ Ja też!
dnia 06.06.2022, 07:55 · Zgłoś
To co rośnie u mnie, rośnie i dojrzewa we własnym tempie.
Truskawki, czereśnie, maliny,warzywa, wszystko bez nawozów i oprysków.
Może mniejsze i nie takie ładne jak w sklepie, ale ma smak i zapach.
Kury też nie jedzą paszy , tylko pszenica i to co sobie uzbierają.
Odpowiedz
6
@ tez
dnia 06.06.2022, 08:51 · Zgłoś
Czyli najlepsze. Nie ma porównania najlepsze swoje warzywa czy owoce w sklepie sama chemia a i ceny kolosalne.
Odpowiedz
4
@ Lwk
dnia 06.06.2022, 15:05 · Zgłoś
Za nawóz trzeba płacić coraz więcej.
Odpowiedz
9
@ Dziadek
dnia 05.06.2022, 22:18 · Zgłoś
Za niedlugo wszyscy zaczniemy jesc jak przodkowie i poruszac sie jak przodkowie bo na nic nir bedzie nas poprostu stac.
Odpowiedz
2
@ Plusy
dnia 06.06.2022, 06:35 · Zgłoś
W czasach gdy był niedobór mięsa, zwłaszcza gdy było na kartki, odnotowano znacznie mniejszą ilość chorób układu pokarmowego i innych związanych ze złym żywieniem, bo przecież już w tych czasach mięso i jego przetwory faszerowane było chemią spożywczą.
Jeżeli sytuacja wymusi zmianą nawyków żywieniowych na zdrowsze i będzie np. mniej
grubasów, cukrzycy, chorób krążeniowych - to jest ok.
Będzie to szczęście w nieszczęściu, na zasadzie diety ŻP- tj. Żryj Połowę.
Odpowiedz
0
@ Człowiek też zwierzę
dnia 06.06.2022, 16:31 · Zgłoś
Mięso nie jest niezdrowe dopiero przez antybiotyki czy „ulepszacze”.
Odpowiedz
0
@ Jajko
dnia 05.06.2022, 14:34 · Zgłoś
Wow.super ...
Odpowiedz
16
@ Natural Born Leader
dnia 05.06.2022, 14:30 · Zgłoś
Najgorsze jest to, że wolałbym tysiąc razy bardziej chleb z ogniska według przepisu średniowieczych Słowian podany na liściu kapusty niż popisowe danie, któregoś z przybytków Grześka, który planuje zostac burmistrzem i to zarówno po uwzględnieniu jakości jak i rzemiosła.
Odpowiedz
8
@ Natural Born Leader
dnia 05.06.2022, 14:32 · Zgłoś
Oczywiście rzecz tyczy się Grzeska jak i reszty Avengersów uniwersum jasielskiej gastronomi.
Odpowiedz
5
@ Odwaga
dnia 06.06.2022, 06:52 · Zgłoś
Stołowanie się w jasielskiej gastronomii i leczenie w jasielskiej lecznicy (tzw. bolnicy) wymaga nie lada odwagi i jest igraniem z losem.
Dla mniej odważnych zalecam jedzenie domowe, nawet tak proste jak w Karpackiej Troi oraz ziołolecznictwo, czy medycynę naturalną.
Wasz organizm sam się obroni, w w wielu przypadkach, wystarczy go nie zatruwać.
Medycyna współczesna jest dobra w ratowaniu życia (np. po wypadku) ale nie
uznaje profilaktyki, tj. zapobiegania chorobom, bo i po co?
Przecież zdrowy nie dostarczy kasy lekarzowi czy aptekarzowi.
Pacjent powinien jak najdłużej chorować i brać jak najwięcej lekarstw - oczywiście aptecznych. Jest przecież dojną krową - tyle jest wart ile zapłaci.
Odpowiedz
0
@ Mariuszek
dnia 06.06.2022, 10:51 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
0
@ Lwk
dnia 06.06.2022, 15:04 · Zgłoś
[Komentarz nie na temat]
Odpowiedz
-1
@ Człowiek też zwierzę
dnia 05.06.2022, 14:22 · Zgłoś
"Udomowienie zwierząt - czyli o tym, jak człowiek nauczył się żyć że zwierzętami". Ta "symbioza" chyba nie wyszła zwierzętom na dobre.

PS Z jakich źródeł człowiek pozyskiwał wapń zanim ok. 10 tyś. lat temu zaczął pić mleko zwierząt? ;-)
Odpowiedz
0
@ Ciekawy
dnia 05.06.2022, 14:28 · Zgłoś
Moze zjadal jajka wraz z skorupkami.
Odpowiedz
1
@ Człowiek też zwierzę
dnia 05.06.2022, 15:58 · Zgłoś
@Ciekawy
A zanim zaczął to robić?;-) Nie wchodząc w to, że pewnie robił to sporadycznie, jak i dziś, oraz w to, czy jako jedyne źródło wapnia skorupki byłyby wystarczające.
Odpowiedz
2
@ Kika
dnia 05.06.2022, 18:12 · Zgłoś
Qinoa zawiera więcej wapnia niż mleko Indianie korzystali z dobrodziejstw tej rośliny.
Zucie koki zaspokajalo zapotrzebowanie na wapn zanim udomowiono zwierzęta.
Odpowiedz
-3
@ locha
dnia 05.06.2022, 19:12 · Zgłoś
quinoa i koka to dwie różne rośliny, o ile się nie mylę.
Odpowiedz
5
@ Kika
dnia 05.06.2022, 19:34 · Zgłoś
Oczywiście to dwie różne rośliny kto powiedział, że tylko
jedna z nich jest źródłem wapnia .Jesli napisze , że mak jest źródłem wapnia
Odpowiedz
0
@ Człowiek też zwierzę
dnia 05.06.2022, 21:49 · Zgłoś
@Kika
Po co szukać tak daleko?;-)
Odpowiedz
3
@ Ewolucja
dnia 06.06.2022, 05:59 · Zgłoś
Człowiek przez tysiące lat jadł pokarmy naturalne, nieprzewidziane przetworzone, a aptekę miał na łące, tj.zioła, rośliny i inne
środki, też naturalne.
Od niedawna króluje chemia spożywcza i farmakologia, teź chemiczna, nie ziołowa.
Plusem jest zażegnanie np. klęski głodu ale kosztem ogromnej ilości chorób ukladu pokarmowego, krążeniowwgo, cukrzyca,
otyłość itp.
Farmakologia też nie wyeliminowała chorób - służy głównie
aptekarzom, a ulotka ostrzegawcza do każdeo leku (coraz dłuższa) mówi o szkodliwości chemii aptecznej.
Zioła przynajmniej nie szkodzą dla organizmu.
Odpowiedz
4
@ Sprostowanie
dnia 06.06.2022, 06:29 · Zgłoś
Człowiek przez tysiące lat jadł pokarmy naturalne, nieprzetworzone, nie faszerowane chemią spożywczą, konserwantami, polepszaczami smaku, barwnikami, itp., itd.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657