Całoroczna praca uwieńczona sukcesem
Uczniowie szkoły podstawowej w Zespole Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle zdobyli pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie pt. „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” ogłoszony przez fundację Grzegorza Łapanowskiego, polskiego kucharza, znanego z programu „Top Chef”.
Program „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” to inicjatywa, która powstała dzięki zaangażowaniu założycieli, pracowników i przyjaciół Fundacji Szkoła na Widelcu, której prezesem jest Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny. Konkurs skierowany jest do szkół podstawowych klas 1-3. W drugiej edycji udział wzięło 1500 szkół z całej Polski. Wśród nich był również Zespół Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle, z którego klasa 2 b zdobyła I miejsce. Dzieci przy wsparciu nauczycieli i rodziców prowadziły samodzielnie zajęcia z edukacji kulinarnej. Przez cały rok szkolny zdobywały cenną wiedzę na temat zdrowego żywienia oraz sposobu przygotowywania posiłków. Co więcej same przyrządzały kanapki, smoothie, naleśniki, pasty brokułowe, fasolowe, granole, kiszoną kapustę a także dania wigilijne. - Dzieci nauczyły się bilansowania posiłków, liczenia kalorii, wybierania zdrowych składników. Ponadto odbyły się spotkania z dietetykiem, gospodyniami wiejskimi, czy szkolną szefową kuchni. Bardzo duży udział w tym przedsięwzięciu mieli również rodzice, którzy przynosili składniki, przetwory, aby można było z nich upichcić coś zdrowego i smacznego. Zdobycie I miejsca w konkursie przez klasę 2 b z naszej szkoły to bardzo duży sukces – podkreśla Gabriela Zdunek-Gajda, dyrektor Zespołu Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle.
fot. Małgorzata Mroczka, koordynator szkolny konkursu
Projekt pn. „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” miał na celu promowanie idei zdrowego odżywania wśród dzieci. Koordynatorem projektu była Małgorzata Mroczka, która od września do czerwca br. prowadziła warsztaty kulinarne w klasach I a, 2 a i 2 b. Kilkumiesięczna praca nie poszła na marne. Uczniowie śpiewająco opowiadają na pytanie o tym, jak wygląda piramida żywienia oraz potrafią wybierać produkty nieprzetworzone. - Uczniowie zauważyli co jest dobre do jedzenia, a czego powinny unikać. Podczas spotkania z szefową kuchni i intendentką z Jasła panie były zaskoczone poziomem wiedzy naszych dzieci. Mają one świadomość, że najważniejszy w życiu jest ruch, picie wody oraz spożywanie warzyw. Wybierają pieczywo pełnoziarniste ciemne, podobnie makarony, zwracają uwagę na wybór produktów mlecznych takich jak jogurty, maślanki, których do tej pory nie używały – chwali dzieci pani Małgorzata. Uczestnicy konkursu mile wspominają ten czas, kiedy na czas warsztatów ubierały fartuchy i stawały się kucharzami.
od lewej: Szymon i Ola z klasy 2 b
- Najbardziej podobało mi się, że robiliśmy np. szaszłyki, koktajle, kolorowe kanapki oraz granole. W domu także przygotowuje te dania – przyznaje Szymon z 2 b. Ola z kolei mile wspomina prace zespołową – Najmilej wspinam wspólnie spędzony czas, kiedy wszyscy przynosiliśmy produkty i razem mogliśmy coś dobrego z nich zrobić – dodaje.
Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
Najważniejszym punktem było odebranie przez zwycięzców konkursu nagrody za I miejsce z rąk kucharza Grzegorza Łapanowskiego, prezesa Fundacji Szkoła na Widelcu, który wczoraj przybył do Zespołu Szkół Miejskich nr 1 w Jaśle, aby poprowadzić dla nich warsztaty kulinarne.
Szkoła otrzymała m.in. mrożonki oraz fartuchy do gotowania, sprzęt kulinarny do prowadzenia zajęć o wartości 6 tys. zł, wyciskarkę wieloobrotową, chopery ręczne, zestaw deseczek, lunchboxy dla dzieci z wygranej klasy, zestaw orzechów i bakalii voucher na sześć kartonów ziół na szkolny parapet, fartuch oraz szkolenie dla nauczyciela organizowane przez fundację. Grzegorz Łapanowski uchylił rąbka tajemnicy,co tak naprawdę miało wpływ na to, że dzisiaj prowadzi fundację, której celem jest zaszczepienie w dzieciach i młodzieży miłość do dobrego jedzenia.
fot. Grzegorz Łapanowski
- Piętnaście lat temu byłem w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Marząc o wycieczce do kraju, który był spełnieniem marzeń, nagle okazało się, że trafiłem do miejsca, gdzie ludzie jeżdżą wielkimi samochodami, mają duże domy i też są wielcy. Jakość tej żywności w sklepach była tam absolutnie dramatyczna. Wtedy po raz pierwszy miałem refleksję, że jeżeli my Polacy nie będziemy dbać o jakość jedzenia, naszą dietę, tradycję kulinarną i o to, aby przekazywać to wszystko najmłodszym, to możemy to bezpowrotnie stracić – ostrzega G. Łapanowski. - Jako fundacja jesteśmy zwolennikami tego, aby od najmłodszych lat uczyć dzieci dobrze i zdrowo jeść w przedszkolach, gimnazjach, liceach, dlatego stworzyliśmy ten program. Bardzo jesteśmy dumni oraz szczęśliwi, że w Jaśle spotkaliśmy ludzi, którzy wyznają podobne wartości regularnie z dziećmi prowadzili te zajęcia – dodaje.
Ilona Dziedzic