Strona główna

DKF "Nostromo" zaprasza na "Szczęśliwy Lazzaro"

2
Napisany dnia: 12.06.2019, 09:58 , Tagi: Brak

Już jutro 13 czerwca br. w kinie "Syrena" w ramach Dyskusyjnego Klubu Filmowego odbędzie się seans filmu "Szczęśliwy Lazzaro", który zdobył wiele nagród na światowych festiwalach, m.in. za najlepszy scenariusz na festiwalu w Cannes.

Nowy film wielokrotnie nagradzanej autorki „Cudów” Alice Rohrwacher, w którym jedną z głównych ról zagrała siostra reżyserki, równie utalentowana Alba Rohrwacher. "Szczęśliwy Lazzaro" zdobył wiele nagród na światowych festiwalach, m.in. za najlepszy scenariusz na festiwalu w Cannes.

Filmografia:

2018 Szczęśliwy Lazzaro / Lazzaro felice

2015 De Djess (kr.m.)

2014 9x10 novanta (dok.)

2014 Cuda / Le meraviglie

2011 Ciało niebieskie / Corpo celeste

2006 Czegobrakuje / Checosamanca (dok.)

Reżyseria: Alice Rohrwacher

Scenariusz: Alice Rohrwacher

Obsada: Adriano Tardiolo, Luca Chikovani, Alba Rohrwacher,

Zdjęcia: Hélène Louvart

Producenci: Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy

Gatunek: Komediodramat

Rok produkcji: 2018

Czas trwania: 125 min

Tytuł oryginalny: Lazzaro felice

W KINACH OD 8 MARCA 2019

"Tym filmem Rohrwacher wyrasta na jeden z najwyrazistszych głosów autorskiego kina europejskiego. Esencja Włoch, esencja kina." Artur Zaborski, Interia

"Szczęśliwy Lazzaro" to oniryczna opowieść na styku włoskiego neorealizmu i realizmu magicznego. Koncentruje się wokół spotkania Lazzaro, chłopaka tak poczciwego, że często brany jest za pomyleńca, z pięknoduchem Tancredim, młodym szlachcicem o nad wyraz wybujałej wyobraźni. Życie ich obu w odizolowanej wiosce pasterskiej Inviolata toczy się pod dyktando okropnej markizy Alfonsiny de Luny, królowej imperium tytoniowego i zarazem matki Tancrediego. Lojalna więź między młodymi mężczyznami zostaje przypieczętowana, kiedy Tancredi prosi Lazzaro, aby ten pomógł mu zorganizować własne porwanie. Ten dziwny i nieprawdopodobny sojusz jest objawieniem dla Lazzaro i owocuje przyjaźnią tak cenną, że bohater będzie nawet podróżować w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu Tancrediego. Pierwszy raz w życiu Lazzaro trafi także do wielkiego miasta.

NAGRODY I FESTIWALE:

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – konkurs główny, nagroda za najlepszy scenariusz

2018 –ICS Awards – ICS Cannes Award, nagroda za reżyserię dla Alice Rohrwacher

2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nagroda uniwersytecka dla najlepszego filmu, nominacje: najlepszy film europejski, najlepsza aktorka, najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz  

2019 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tromsø (Norwegia) – najlepszy film (nagroda główna – Aurora Award), nagroda specjalna – The Faith in Film Award

2019 – ICS Awards – nominacje: najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz, najlepszy film nieanglojęzyczny

2019 – Nagrody Sant Jordi (Hiszpania) – najlepszy film zagraniczny (nagroda główna)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – najlepszy film (nagroda główna)

2018 – Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges (Hiszpania) – nagroda specjalna Jury, najlepszy film - nagroda Carnet Jove Jury Award, nagroda krytyków - José Luis Guarner Critic's Award

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy film (nagroda główna)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie – konkurs główny

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film (nominacja)

2018 – Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Włoskich – nominacje: najlepszy film, najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepsza scenografia

BIOGRAM REŻYSERKI:

Alice Rohrwacher– przyszła na świat 29 grudnia 1981 roku w toskańskiej miejscowości Fiesole, aczkolwiek młodość spędziła w nie mniej prowincjonalnym Castel Giorgio, gdzie urodziła się jej matka, a ojciec Reinhard (z pochodzenia Niemiec) pracował jako pszczelarz. Studiowała literaturę i filozofię na Uniwersytecie w Turynie, po czym ukończyła kurs scenopisarstwa w turyńskiej Holden School. Zadebiutowała w 2011 roku dramatem „Ciało niebieskie”, pokazywanym na MFF w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs i entuzjastycznie przyjętym przez krytyków. Po trzech latach powróciła na Lazurowe Wybrzeże z autobiograficznymi „Cudami”, które trafiły już do Konkursu Głównego i w rezultacie zdobyły Grand Prix. Najnowsze dzieło Alice, „Szczęśliwy Lazzaro”, do którego ponownie zaprosiła przed kamerę siostrę, popularną aktorkę Albę Rohrwacher („Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”, „The Place”), wyjechało z Cannes z nagrodą za scenariusz.

 DKF "Nostromo"/red

Komentarze Czytelników:
Aby ocenić dany komentarz, wystarczy kliknąć na ikonkę "+" lub "-" w prawym górnym rogu każdego komentarza.
Dodaj nowy komentarz Wybierz sposób wyświetlania komentarzy:
@ MIK
dnia 12.06.2019, 10:10
Ocena
komentarza:
0
16 czy 13 czerwca???
@ Nostromo
dnia 12.06.2019, 12:08
Ocena
komentarza:
-1
Oczywiście 13 czerwca.
Dodaj komentarz Jeżeli chcesz, aby Twój nick był wyróżniony żółtym kolorem, po prostu zaloguj się w panelu logowania po prawej stronie
⇓ ⇓ ⇓ Powiększ pole komentarza ⇓ ⇓ ⇓

Zasady komentowania

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

  • Głupota, czy polityczna manifestacja?

    W miniony weekend przy wjeździe do Jasła od strony Krosna został zniszczony witacz. Wandal, który tego dokonał użył żółtej farby w spray'u malując na nim napis "#STOP447" nawołujący do manifestacji przeciwko roszczeniom żydowskim i przyjętej amerykańskiej ustawie mówiącej o zwrocie mienia ofiar Holocaustu.

  • Policjanci użyli gazu wobec agresorów

    Dwóch agresywnych mężczyzn trafiło do policyjnego aresztu po tym, jak obelżywymi słowami znieważyli funkcjonariuszy i naruszyli ich nietykalność cielesną. Do niebezpiecznej sytuacji doszło podczas interwencji w Łężynach.

  • Tłumy na Baciarach i Brathankach

    Tegoroczne Dni Gminy Skołyszyn odbyły się pod nazwą "Prozioki 2019" na stadionie sportowym w Skołyszynie. Kilka tysięcy mieszkańców powiatu jasielskiego, krośnieńskiego oraz gorlickiego przyjechało mile spędzić czas przy muzyce zespołów Baciary i Brathanki.

  • Pszczoły w sercu miasta? To możliwe!

    W maju na dachu galerii VIVO! Krosno stanęły cztery ule. Jak się okazuje centrum miasta to dla tych pracowitych owadów doskonałe miejsce do życia. Blisko 200 tysięcy pszczół z „Pasieki VIVO!” może w ciągu roku wyprodukować aż 100 kg naturalnego miodu, o kuszącym smaku i nieocenionych walorach zdrowotnych.

  • "Pojedynek z Triceratopsem" - wyzwanie dla prawdziwych łasuchów!

     

    Zapraszamy wszystkich niestrudzonych śmiałków do wzięcia udziału w drugiej edycji konkursu "Pojdeynek z Triceratopsem". Zasady pojedynku są proste: 1. Zamów Triceratops Burgera, 2. Zjedz go w całości, 3. Zrób to szybciej niż Twoi rywale.

  • Pracuj za granicą!

     

    Szukasz atrakcyjnych ofert pracy za granicą? Work Centre to rozwiązanie idealne dla Ciebie. W naszym biurze znajdziesz ciekawe oferty pracy stałej oraz sezonowej.

Panel Logowania

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Nadawca (opcjonalnie):Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: redakcja@jaslo4u.pl
Telefonicznie: 508 766 105