Korzystając z portalu Jaslo4u.pl wyrażasz zgodę na użytkowanie mechanizmu plików cookie. Mechanizm ten ma na celu zapewnienie prawidłowego funkcjonowania portalu Jaslo4u.pl. Korzystając ze strony akceptujesz Politykę Prywatności portalu Jasło4u.pl
Jaslo4u.pl - Jasielski portal informacyjny
Jaslo4u.pl - Jasło dla Ciebie

Młodzi cukiernicy z ZSUiS w „słodkiej” czołówce Polski

12

Pomimo czasu pandemii i związanych z nią różnego typu utrudnień i ograniczeń, młodzi pasjonaci sztuki cukierniczej z jasielskiego Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych: Norbert Zięba z klasy 1Ga (cukiernik) oraz Maksymilian Czechowicz z klasy 2Ts (technik technologii żywności) zaprojektowali i wykonali oryginalne, pomysłowe torty na  ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play. Norbert Zięba swoją pracą zyskał uznanie jurorów i został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą.

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tegoroczna edycja konkursu pod hasłem „Bake & Play #zostanwdomu” była pod wieloma względami nietypowa. Czas pandemii i zawieszone zajęcia praktyczne, a także związany z tym utrudniony dostęp do określonych surowców cukierniczych i profesjonalnego sprzętu, to tylko niektóre z problemów, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy. Pomimo tych utrudnień w konkursie wzięło udział blisko 200 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski, wśród nich również uczniowie ZSUiS – Norbert Zięba i Maksymilian Czechowicz.  Wpajane w szkole właściwe nawyki w organizacji i planowaniu pracy, kształtowane pod okiem fachowców umiejętności zawodowe, a także pomysłowość i niewątpliwy talent sprawiły, że nasi reprezentanci stanęli na wysokości zadania.

Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności, stopnia trudności, dokładności i precyzji wykonania a także, zgodnie z główną ideą tegorocznej edycji, umiejętnego wykorzystania dostępnych dla każdego na co dzień surowców i technik cukierniczych. Zdaniem jurorów: Mieczysława Chojnowskiego – Mistrza Świata w Cukiernictwie, Justyny Łukasik-Russek z agencji WarsztatPR oraz Jacka Zięby – technologa ZT Kruszwica, organizatora konkursu oraz twórcy Akademii Mistrza, wybór tegorocznych zwycięzców był dla nich szczególnie trudnym zadaniem. Jak zgodnie podkreślają, poziom konkursu był wysoki i wyrównany, a nadesłane prace zrobiły na nich ogromne wrażenie pod względem umiejętności zawodowych i organizacyjnych, a także pomysłów, których nie powstydziliby się doświadczeni cukiernicy.

Wśród wysoko ocenionych prac były też konkursowe ciasta przygotowane przez uczniów ZSUiS. „Miodowe lato” autorstwa Norberta Zięby oraz „Szlakami Dalekiego Wschodu ” w wykonaniu Maksymiliana Czechowicza zwracają uwagę ciekawym, fantazyjnym zdobnictwem, precyzją i estetyką wykonania oraz apetyczną formą, czym zasługują na szczere słowa uznania. Szczególnym zainteresowaniem jurorów cieszyła się praca Norberta i choć nie zdobył on miejsca na przysłowiowym „pudle”, to jednak został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą, którą jest najnowsza, firmowana przez prestiżową szkołę francuskiej sztuki kulinarnej Le Cordon Bleu książka cukiernicza oraz zestaw profesjonalnego sprzętu cukierniczego do dekoracji w stylu angielskim.

Warto też wspomnieć, że swoje talenty i zainteresowania uczniowie ZSUiS, w tym również nasi reprezentanci w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas zajęć praktycznych w pracowni cukierniczej, ale również w czasie różnorodnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez szkołę w ramach projektu „Akademia Młodego Cukiernika”. W założeniach Akademii jest m.in. stały kontakt z profesjonalistami i pasjonatami cukiernictwa, czego wynikiem jest stała, ścisła współpraca z panią Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo w Jaśle. Jako jedna z 20 szkół cukierniczych w Polsce, ZSUiS uczestniczy w projekcie ZT Kruszwica S.A. –  „Akademia Mistrza”. Efektem tej współpracy były m.in. warsztaty  cukiernicze przeprowadzone w szkolnej pracowni przez Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego. Te i inne działania szkoły dają przyszłym cukiernikom i technikom technologii żywności możliwość poznania najnowszych trendów sztuki cukierniczej i zdobywania szlifów zawodowych pod kierunkiem najwyższej klasy profesjonalistów, inspirują do poszukiwania i kreowania własnej ścieżki zawodowej. Ich owocem są też sukcesy w konkursach cukierniczych szczebla wojewódzkiego i ogólnopolskiego, w tym chociażby ubiegłoroczny tytuł Wicemistrza Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet.

Uczestnikom konkursu, ich nauczycielom i opiekunom serdecznie gratulujemy osiągniętych wyników i życzymy wielu kolejnych, niezwykłych prac i zwycięskich, turniejowych startów.

ZSUiS w Jaśle

Napisany dnia: 23.06.2020, 22:27

Komentarze Czytelników:

Dodaj komentarz Widok:
0
@ life
dnia 26.06.2020, 10:58 · Zgłoś
Szkoła obok szkoły, dziewczyno! Zapytaj np. A. B.
Odpowiedz
-1
@ dragoness
dnia 26.06.2020, 18:15 · Zgłoś
Oj tam, oj tam. Po prostu mnie znajdź na Fb.
Odpowiedz
2
@ life
dnia 25.06.2020, 08:44 · Zgłoś
Aniu ! Ponownie zapraszam na kawę z torcikiem. Koniecznie tort z ZSUiS.
Odpowiedz
0
@ dragoness
dnia 25.06.2020, 19:46 · Zgłoś
Przyjęłabym zaproszenie, gdybym wiedziała od kogo pochodzi.
Odpowiedz
8
@ Betty
dnia 24.06.2020, 13:18 · Zgłoś
Gratulacje!
Odpowiedz
15
@ tsa
dnia 24.06.2020, 09:47 · Zgłoś
Super to wygląda - gratulacje.
Odpowiedz
16
@ dragoness
dnia 24.06.2020, 01:48 · Zgłoś
Przepiękne i z pewnością przepyszne. Gratulacje!
Odpowiedz
-5
@ cccc
dnia 24.06.2020, 13:59 · Zgłoś
ty tak nie potrafisz
Odpowiedz
5
@ dragoness
dnia 25.06.2020, 02:02 · Zgłoś
Nie potrafię. A muszę?
Odpowiedz
19
@ Ola
dnia 23.06.2020, 23:47 · Zgłoś
Ten UL rewelacja. Każdy kto w życiu przygotował i udekorował chociaz jeden tort powinien docenić kunszt tego dzieła.
Odpowiedz
20
@ Wielkie uznanie
dnia 23.06.2020, 23:11 · Zgłoś
Cudowne,apetyczne,mistrzowskie dzieła.Ekologiczne i wymowne tematyki rarytasów.Brawo Chłopaki- Jasło kuźnią talentów.
Odpowiedz
5
@ yozef
dnia 25.06.2020, 06:01 · Zgłoś
podziekowac pani uczacej ,,,to wszystko ,,,w tym temacie ,,,a chlopcy ,,do roboty
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Piszesz jako:

Serwis Jaslo4u.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania i redagowania komentarzy niezwiązanych z tematem, zawierających wulgaryzmy, reklamy i obrażających osoby trzecie. Użytkownik ponosi odpowiedzialność za treść komentarzy zgodnie z Polskim Prawem i normami obyczajowymi. Pełne zasady komentowania dostępne na stronie: Regulamin komentarzy

Wiesz coś ciekawego? Poinformuj nas o tym!
Wiesz coś, o czym my nie wiemy?
Chcesz podzielić się z nami informacjami?
Napisz do Redakcji lub wypełnij poniższy formularz.
Treść (wymagana):
Kontakt (opcjonalnie):
Kontakt z redakcją:

Mailowo: [email protected]
Telefonicznie: 508 772 657